Sunday, 13 November 2016

Tak mahu yang sempurna,

Tak mahu yang boleh bagi semua benda,

Tak mahu yang soleh,

Tak mahu yang berharta,

Yang mahu hanya sayangi aku sahaja,

Yang boleh terima aku seadanya,

Yang boleh bimbing aku ke syurga,

Yang boleh hidup bersama sehingga hujung nyawa,

Yang mampu menahan perangai pelik setiap masa,

Aku.

Insan biasa,

Yang banyak dosa,

Yang banyak cacat cela,

Aku bukanlah wanita yang sempurna,

Jika mahu sempurna,
Jangan pilih aku.
Kerana itu bukanlah aku.

- irasyahira -

I am strong because i know my weakness.

I am beautiful because i am aware of my flaws.

I am fearless because i learnt to recognise, illusion from real.

I am wise because i learn from my mistake.

I am a lover because i have felt hate.

And

I can laugh because i have known sadness.

-irasyahira-

Tuesday, 8 November 2016


" eh sya, tak penat ke jadi MMK"

"Sya, nampak letih je kau jadi MMK"

"weyh, mesti banyak kerja kan kau kena buat jadi MMK"

" amboi, dah ada jawatan, MMK pulak tu"

" hebat ah jadi MMK"

and banyak lagi orang tanya dan cakap,

Malas nak type satu persatu.

Cukuplah itu sekadar contoh.



Sahabat,

Jika tanya penat atau tak,

Jawapan aku memang penat,

Tapi.

Aku enjoy and have fun with this organization.

Yes, dari sini aku dapat satu pengalaman dan pengajaran .

Dari sini aku dapat bertemu kawan baru,

Dari sini aku belajar mengurus diri,

dari sini aku kenal dunia lebih luas dan baru bagi aku.

Pengalaman tak dapat dibeli kan ?

yes. aku dapat pengalaman melalui MMK

 Semua organisasi akan memberikan kamu 1001 pengalaman yang berharga.

Penat, tapi berbaloi.

Hebat itu bukan pada diri aku,

Akulah manusia yang paling segan dan pemalu paling teruk.

Nak bercakap depan orang ramai ?

tu bukan aku.

Nak bagi arahan itu ini ?

tu juga bukan aku.

Tapiiii. yes, worth to me by join this.

Aku akan bergelar guru, perlu hadap orang ramai, 

Sampai bila aku nak duduk diam tanpa bergerak memperbaiki diri ?

Sampai masa aku kena bertindak,, ubah diri, yes.i need softskill.

AND.. Now. I get it  . Perlu berurusan dengan orang. Perlu kemahiran bercakap.

At the end, aku akan cakap, aku bukan hebat , but i'm the luckiest person to proud off.


p/s : MMK - Majlis Mahasiswa Kolej 

- irasyahira -











Sunday, 6 November 2016

🌸🌸بسم الله الرحمن الرحيم🌸🌸         
           

Hari ini kita berjalan diatas tanah. Mungkin esok kita terbaring didalamnya.

Hari ini kita mendengar berita mereka yang telah pergi. Mungkin esok, nafas kita yang terhenti.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

🌾❤meniti Cinta Ilahi 🌾❤

-irasyahira-

Kalam cinta

"Kalau cinta mampu berbicara,
Mungkin sulam rindu yang kuberi mampu kau fahami butirnya.

"Kalau cinta mampu bernada, mungkin pedih yang melarat bisa kau sekat dari hadirnya.

"Kalau cinta itu santun kata,maka biarkan kita berpantun dengan madah penuh tanda tanya.

Dan

"Kalau cinta itu adalah luka, maka biar kering segalanya hingga tinggal parut tak tersisa.

"Ya Allah.. Hadirkan cinta yang halal buatku yang bisa membimbingku menerima kekuranganku..

#kalamCinta

Friday, 4 November 2016

Senyum kita masih ada tawa, tawa kita kadang masih terlihat dan gurauan seakan tiada apa-apa berlaku.
Hati menangis tiada sapa tahu, hati meronta dan pedih pendamkan dahulu.
Hanya Allah dan kita sahaja  yang mengetahui dalam hati, hanya Allah tempat kita mengembalikan semua rasa di dalam hati, hanya Allah pengubat sakit & lara hati ini.
Saat itu, kau tak mampu menahan apa yang dirasai, hanya luahan air mata bertakung di kelopak mata dan saat itu kau tahu bahawa kau mula jauh dari ilahi.
Air mata jatuh ke bumi seperti tidak mahu berhenti, mengenangkan dosa semakin menjadi-jadi.
Saat itu, kau berzikir tanpa henti.
Rangkaian kalimat suci membasahi bibir .  Air mata laju membersihkan hati.
Allahu. Allah masih sayang hambanya dan bila-bila masa sahaja Allah akan menjentik hati hambaNYA.
Doa selalu supaya kuatkan diri.
-irasyahira-