Friday, 31 July 2015

Sis and Bro

بسم الله الرحمان الرحيم
29.7.1997 & 24.7.1999
Sanah Helwah to my sis iqah and bro safuan .


Ni kalau aku wish panjang pun bukan masuk otak gak kan . 

So aku wish pendek tapi padu. hahaha .

Okeyh . First of all tahniah sebab masih dipanjangkan umur dan tahniah sebab korang dapat kakak yang rajin , baik , pemurah , penyayang macam aku dan yg paling penting korang untung dapat kakak cam aku !  (kahkah )

Thenn . Hopefully korang berjaya dunia akhirat . Moga capai cita-cita yang diimpikan. Semoga sama-sama berjaya dan dapat bahagiakan kedua ibu bapa suatu hari nanti . ( moga masih dipanjangkan umo )

So last but not least , Iqah belajar elok2 kat matriks , n we  moga kau rajin belajar lagi , exam Smu makin dekat , so ko kena pulun biar dapat result cemerlang  .
Okey . Tu jee . Byee .

Wednesday, 29 July 2015

Aku malu

" AKU MALU "
Aku kata “astaghfirullah” tapi hati masih gemar akan maksiat.
Aku kata “wa atubu ilaih” tapi jasad masih melakukan dosa sama.
Aku kata “wa nadimna ya Allah” tapi kesilapan lalu masih ku ulangi
Aku kata “subhanallah” tapi aku tidak mampu menghayatinya.
Aku kata “alhamdulillah” tapi aku masih tidak bersyukur dengan kurniaanNya.
Aku kata “Allahuakbar” tapi cintaku lebih kepada dunia.
Aku kata “ma fi qalbi ghairullah” tapi masih ada ruang di hatiku untuk insan yang tidak halal.
Aku kata “aku tak layak ke syurga, tapi aku tak sanggup ke nerakaMu” namun aku hidup di dunia seakan-akan aku kuat untuk rasa pedih api neraka.
Aku kata aku ingin mendekatiMu, Namun amalku tak seiring dengan kata-kataku.
Aku malu dengan sepasang mata kurniaanMu ini, Kerana air mata yang mengalir seakan-akan sia sia.
Aku malu dengan tangan yang sudah lelah menyapu air mata, kerana tingkah laku pemiliknya ini tidak menggambarkan aku kesal.
Bahkan aku malu dengan sang burung yang berkicau, kerana aku insan yang dinodai dosa.
Sedang sang burung tidak disentuh walau sekelumit dosa.

Monday, 27 July 2015

Diberi madu pada mulanya , Sepah dibuang begitu saja .

Dulu kau yang mulakan bicara .
Kata-katamu semanis madu .
Membuatkan si jelita lentok dengan pujukan rayu .

Engkau bagi kata cinta .
Engkau bagi kata pujangga.
Sehingga dia terpesona dengan kata .

Kau mulakan ikatan cinta ,
Bukan untuk membina maghligai bahagia,
Tapi untuk musnahkan si dia,
Hanya untuk suka-suka .

Wahai lelaki ,
Adakah kau bahagia bila melihat si dia menderita? 

Wanita  ,
Kau juga satu ,
kenapa mudah lentok dengan pujukan rayu?!

Hiasi iman dengan taqwa ,
Kukuhkan hubungan dengan pencipta ,
Jika tiba masa,
Kau juga akan bertemu  dengan pasangan yang paling istimewa dimatamu.

Jika niatmu ingin menghalalkannya ,
cuba sedaya upaya memenuhinya ,
jangan mulut kencang berbicara ,
tanpa ada tindakan yang sepatutnya .

Jangan hanya hebat berbicara wahai si lelaki,
Jika dia kau mahu suka-suka ,
Jangan pernah dekati dia ,
Mohon kau jalan angkat kaki .


Saturday, 11 July 2015

احب زميلي

Tengok nama kawan-kawan yang nak melanjutkan pelajaran ke negara pilihan masing-masing rasa kagum vs sedih semacam .

Allahu . Teringin nak ikut jejak kawan-kawan belajar ke luar negara . Tapi apakan daya . Tuhan lebih mengetahui apa yang terbaik untuk diri . Belajar dalam negara sendiri pun apa kurangnya . So kita enjoy belajar dalam ni . But one day i wish i could go there too . Maybe further study in Master at Jordan @ Turkey @ Mesir 😊 . Allahu . angan-angan 😂

Tapi apa-apa pun doakan yang terbaik buat saya oke👌 .☺ .

Jangan lupa tau kawan-kawan , nanti kamu semua pi Mesir ke , Jordan ke, Maghribi ke , Turki ke ,indon ke, jangan lupa sahabat awak kat M'sia ni ye .

Saya doakan kamu semua selamat pergi berjuang menuntut ilmu di negara orang . Qawiy ya kat sana . Jangan nangis-nangis tau ☺. 

Ingat tau , nanti kalau belajar rasa susah ,down ke apa ke ,  mintak ngan Allah , doa supaya dipermudahkan , inilah jihad kita!  Jihad untuk menuntut ilmu  . So yeah!  Kita tempur ! 

So , selamat berangkat la member-member yang saya sayangi sekalian .
Ada hari ada masa masih bernafas moga kita dipertemukan kembali . Ukhuwah lillah . Sayang kamu semua .

😭
Sayonara 👋.

Sunday, 5 July 2015

Tanyakan Tentang Aku

Apabila penghuni Syurga telah masuk ke dalam Syurga, lalu mereka tidak menemukan sahabat-sahabat mereka yang selalu bersama mereka dahulu sewaktu di dunia.

Mereka pun bertanya tentang sahabat mereka kepada Allah:

"Yaa Rabb.. Kami tidak melihat sahabat-sahabat kami yang sewaktu di dunia sholat bersama kami, puasa bersama kami dan berjuang bersama kami."

Maka Allah berfirman: "Pergilah kamu ke Neraka, lalu keluarkanlah sahabat-sahabatmu yang di hatinya ada iman walaupun hanya sebesar zarah"
(HR : Ibnul Mubarak dalam kitab "Az-Zuhd").
Al-Hasan Al-Basri berkata: "Perbanyaklah sahabat-sahabat mukminmu, karena mereka memiliki Syafa'at pada hari Kiamat nanti".

Ibnul Jauzi pernah berpesan kepada sahabat-sahabatnya sambil menangis: "Jika kalian tidak menemukanku nanti di Surga bersama kalian, maka tolonglah bertanya kepada Allah tentang aku: Wahai Rabb Kami.. Hamba-Mu si fulan, sewaktu di dunia selalu mengingatkan kami tentang ENGKAU.. Maka masukkanlah dia bersama kami di Surga-Mu"

SAHABATKU...

Mudah2an dengan ini, aku telah mengingatkanmu tentang Allah .. Agar aku dapat besertamu kelak di Syurga & Ridha-Nya..آمين يَا رَبَّ الْعَالَمِــــــــــيْن
َ Ya Allah...Aku Memohon kepadaMu.. Kurniakanlah kepadaku sahabat2 yang selalu mengajakku untuk tunduk patuh & taat Kepada Syariat-Mu..

Kekalkanlah persahabatan kami hingga kami bertemu di akhirat kelak...آميــــــــــــــــــــن

Oleh karena itu...Carilah sebanyak mungkin sahabat yang baik yang menunjukkan jalan-jalan ke Syurga dan jalan-jalan kebaikan.

WAHAI SAHABATKU...JANGAN LUPA BERTANYA TENTANGKU...JIKA AKU TIADA DI SYURGA NANTI.
Salam Sayang Sahabat 😊

Saturday, 4 July 2015

Sanah Helwah ☺

بسم الله الرحمان الرحيم .
Sanah Helwah Nur Syafiqah Anuar a.k.a teddy 😍.

Dah dekat 7 bulan kita kenal 🙆
I love you so muchh.
Rindu nak makan satu talam .
Rindu nak dengar teddy gelak .
Rindu nak kena "cubit" 😂 walaupun sakit .
Rindu lah semuanya tentang teddy .

hihihi..

Moga dalam lindungan Allah selalu yaa sayangg .
Jaga diri baik-baik .
Istiqamahkan benda baik .
Belajar elok-elok . Pulun biar cemerlang PT3 nanti . Mintak dengan Allah . Biar tamak berdoa . Kak Syera doakan kamu berjaya dunia dan akhirat 😘. Kita hidup biar berjasa . Yeahh . 💪

May Allah bless u always .
Nak hadiah? 

Hadiah doa dah selalu bagi .
Nak hadiah grand.grand mintak 5 tahun lagi.  (Kalau masih dipanjangkan umor laaa ). Kalau nak hadiah coklat boleh je kasi sekarang . ahaha.

Lagi satuu , semoga teddy ketemu kembali yang teddy minat tu. hehe. Yang teddy bagi tasbih 😂 ( Rahsia bertiga ) !

Dah  . Panjang dah kek syera tulis. Kalau panjang-panjang kann tak baca pulakk.
Sooooooooo.... last but not least , i miss u and love u so much 😍 . 💓💖💗  Strive to get the best in PT3 oke .

Doakan Kak Syera jugak oke  ☺ .

Babai . Take Care .
Assalamualaikum ☺

Wednesday, 1 July 2015

Taatkan diri untuk ilahi

-Hati kita ini, kadang terlalu memendam
-Simpan segalanya diam-diam.
-Hidup yang ceria menjadi kelam.
-Mungkin terlupa mencari ketenangan        di sepertiga malam.
-Kadang rasa tak mampu bertahan.
- Langkah kian perlahan.
-Air mata tak tertahan-tahan.
-Mengalir laju tanpa kehendak tuan.
-Seriously, hati kita ini bukan kuat mana.
-Kalaulah doktor bedah keluarkan hati kita, kena pijak hancur kot.
-Tapi, inilah, istimewanya hati, Allah letak di dada.
-Agar dekat sentiasa dengan tuannya.
-Hadiah terindah Tuhan buat hambaNya.
-Pemilik segala rahsia juga jiwa.
-Senyum.

Feel blessed kan? :)

Jangan bersedih dengan ujian Allah,“Ingatlah, yang menulis ujian atasmu adalah yang menulis nikmat untukmu. Percayalah, andai bahagia itu bukan milik kita di dunia, Allah pasti menyimpannya di sana, kerana DIA tidak pernah menzalimi hambaNya”
.
-Walau apa jua, terimalah seadanya. Allah terlalu sayangkan kita.
-Kena ketuk dengan ujian sekali sekala apa salahnya.
-Terima saja. Terima saja.
-Dunia bukan tempat untuk orang manja.
-Dunia menjadi ladang untuk kita membenih pahala membaja jiwa dengan segala cintaNya.
.
Untuk apa?
.
Untuk pulang ke tempat asal kita.
.
Mana?
Syurga sayang.
Syurga.

-Hmm.
Kita yang muda-muda ini dah merengek macam-macam kat Tuhan, mintak Tuhan mudahkan jalan.
-Kau pernah fikir tak ujian apa pakcik tua umur 40 tu dah berdepan?
Huisshhh, dah berlori-lori agaknya ujian.
 Sebab itu, orang tua-tua umur 70 tahun larat lagi nak bangun malam, dating dengan Tuhan.
Something yang jarang-jarang orang muda lakukan.
.
 Ingat ini.
.
Pesan pada diri.
Pesan pada hati.
Kita bakal punyai suami.
Kita bakal punyai isteri.
Kita bakal punyai generasi sendiri.
Anak-anak yang bakal lahir dari rahim kita ini.
Anak kecil itu bakal punyai abi, bakal punyai ummi.
Adakah kita dah sedia wahai diri?
Berdepan ujian yang lebih besar nanti?
Jangan sampai kita menyesal bila dah tua nanti.

Menyesal dah tua okay lagi.

 Kalau dah sampai masa Izrail menjemput diri sekarang ini, mana nak lari?
.
 Mana nak lari?
Kembalilah, raih Ilahi.
.
Baiki diri. Baiki hati
.
 Benar, kadang-kadang kita tak pernah faham apa yang Allah cuba aturkan untuk kita. Tak pernah tahu apa yang Allah sediakan untuk kita di masa hadapan.
.
 Tapi percayalah, suatu saat  kita kena yakin, jalan pilihan Allah ini akan indah pada waktunya. Percaya dan terus percaya.
Kuat ya.