Thursday, 27 September 2012

^_^

~> HIJABKAN dirimu sebaik mungkin. Wanita solehah itu sentiasa MEMELIHARA auratnya kerana aurat itu ialah MAHKOTA Muslimah. Memang tidak bertudung tidak semestinya JAHAT menurut AKAL manusia. Tetapi Nabi SAW dah cerita tidak bertudung akan kena BAKAR dalam NERAKA..♥ ~

“Wahai orang-orang yang beriman! PELIHARALAH diri kamu dan keluarga kamu dari NERAKA yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu
 (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula TETAP melakukan segala yang diperintahkan.”
[al-Tahrim: 6]

>>> Pilihlah jalan kamu, moga itu yang TERBAIK untuk di sana..^_^

~Seindah Perhiasan Didunia Adalah Wanita Solehah~

you're in my heart :D

♥ Kekasih KEKAL ABADI ♥ Allah s.w.t

♥ Kekasih SEJATI ♥ Nabi Muhammad s.a.w

♥ Kekasih HATI ♥ Ibu & Ayah

♥ Kekasih TERCARI-CARI ♥ Seorang Suami

♥ Kekasih DINANTI-NANTI ♥ Syurga

♥ Kekasih PERLU DIHAYATI ♥ Al-Quran. .

♥ Kekasih PERLU DIIKUTI ♥ Sunnah Rasulullah(SAW)

andai ku tahu ....

Andai kau tahu.
Aku juga harap kau tahu
Aku mengharapkanmu menjadi teman hidupku 

Namun aku tidak boleh menjamin apa-apa
Bukan aku yang menulis di luh mahfuz sana

tapi DIA
DIA ,ALLAH yang menjadikan dirimu dan diriku,
di tanganNya itu sudah tertulis takdir kita yang kita tidak tahu
InsyaALLAH Jodoh tidak akan lari jika sudah memang ditakdirkan kita bersama
Biarpun beribu bidadari/bidadara datang melamar ku,
InsyaALLAH dirimu tetap untukku,
Jika itu yang ALLAH kehendaki.

Jodoh itu seperti rezeki.
Dan ku amat berharap dirimulah akan menjadi rezeki terindah dari Allah buatku..
Namun ku insan yang tiada daya dan upaya melainkan kekuatan yang segalanya datang dariNya

Ku mohon sungguh Ya ALLAH,
Kuatkanlah imanku dan imannya..
Jika dia benar untukku,
Maka dekatkanlah hatiku dengan hatinya di jalan Mu,
Jika dia bukan untukku,
Damaikanlah hatiku dengan ketentuan Mu
Agar aku tidak kecewa dengan keputusan Mu

"Barang sesiapa yang bertaqwa kepada Allah maka Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (bagi permasalahan yang menimpa mereka). Dan juga memberikannya rezeki dari arah yang tak disangka-sangka. " (At-Talaq : 3)

senyum :)

Hidup bagaikan melihat cermin.. Setiap kali kita HULURKAN SENYUMAN, setiap kali itu juga DIBALAS..

P/s: SENYUMLAH SEIKHLASNYA hari ini.. Andai tidak menjadi UBAT pada KELUKAAN di dalam HATI sendiri, mungkin senyuman itu mampu menjadi PENAWAR pada KESAKITAN yang melanda HATI yang LAIN pula..

TERSENYUM ketika BERTEMU SAUDARAMU adalah IBADAH..
(HR Trimidzi, Ibnu Hibban, dan Baihaqi)

Friday, 21 September 2012

:)

assalamualaikum. . doakan sya untuk menjadi seorang muslimah yang bertaqwa dan mantap iman yaa. saya hanya manusia biasa yang masih tenggelam dalam nafsu .saya juga manusia biasa yang sering melakukan kesilapan. Tak semua sempurna tapi sya juga akan berusaha menjadi yang lebih baik. InsyaAllah.  :)

| takpe orang nak mengata sbb kita berubah menuju ke arah kebaikan, Subhanallah. Selamat beramal :') |

Thursday, 20 September 2012

Surat layang-II (◠‿◠)


Jika mereka sibuk mencari cinta,
biarlah kita sibuk mencaRi IMAN .
jika mereka sibuk mencari pasangan,
biarlah kita sibuk mencari KEREDHAAN.
Jika mereka menangis kerana kecewa  bercinta,
Biarlah kita menangis mengenangkan DOSA-II SEMALAM.
Jika mereka cintakan kepada manusia,
Biarlah kita CINTAKAN ALLAH.
Jika mereka mendamakan DUNIAWI,
Biarlah kita mendambakan UKHRAWI.
Cintailah DIA …
Carilah cinta DIA…
Nescaya kelak kita menjumpai seseorang yang juga mencintai Allah.
insya’Allah :’)

| note to myself | hee~

Wednesday, 19 September 2012

LoVe u Forever .

I'm dedicated this to my lovely gorgeous mom and my lovely handsome dad ♥ sya tk pandai dalam bercerpen atau sastera but i tryed for my beloved Mom&Dad dann ini hasilnya :)

Umi Abah, anakmu ini berjanji akan menjadi anak yang solehah yang dapat menjadi satu kebahagiaan buatmu didunia dan diakhirat. Akanku balas jasa-jasamu dengan kejayaanku sebagai seorang muslimah yang baik dan yang berjaya sehi
ngga ke menara gading. Walau mungkin suatu hari nanti kalian tidak sempat melihat kejayaanku pada ketika itu, akanku amalkan kejayaanku dengan amalan soleh agar dapat membantu dan menerangi cahaya ketenangan buat kalian disana kelak. Ampun&Maaf dipinta dari anakmu yang suatu ketika dan kini banyak menyusahkan kalian. Namun betapa besarnya kasih sayang kalian pada diriku, kerna tidak pernah merungut apatah lagi membenci diriku namun kalian tetap terus mendidikku hingga menjadi seorang remaja yang semakin mengenali dunia yang fana ini.
Umi Abah,
doa dari kalian amatku perlukan agar aku tidak tersesat untuk menuju ke jalanNya didalam onak duri dunia yang penuh pancaroba ini. Kenangkan daku dalam setiap doa di sujudmu agar dapatku tenang mengharungi liku-liku kehidupan penuh sandiwara ini
. Umi Abah,
jika ku sudah tiada disaat kalian membaca coretan yang ku lakarkan untukmu ini ampunilah segala dosa-dosaku terhadapmu, halalkan makan minumku dan segala yang telah kalian berikan untukku. Biar dapatku berehat dengan tenang dan aman disana. 'Ya Allah, kasihanilah kedua ibu bapaku seperti mana mereka mengasihi daku ketika kecil. Peliharalah mereka seperti mana mereka memelihara daku ketika kecil. Ya Allah Ya Rahman, tempatkanlah mereka kelak di jannatul firdausiMu dan kurniakanlah mereka hati-hati yang tenang sepertimana hati-hati yang telah Engkau redhai. Semoga kita bertemu lagi di syurga nanti . aminn :*
| anakmu |

LoVe u :*

Bedah Katak !

Bismillahhirrahmanirrahim. Alhamdulillah. dah selesai jgak bedah katak. hehe. Best jgak duk kobek satu-II dalam perut katak . Bedah katak tu niat untuk belajar . untuk dapatkan pengetahuan yang lebih mendalam. Subhanallah! kita sbenarnya sama je dengan katak just katak xde diafragma n tulang rawan , manakala manusia mempunyai diafragma n tulang rawan. yang membezakan kita dengan katak tu je. hebat kan? . ouch! mula-II nak bedah tuh geli, takut n sebagainya of course ad tapi lpas dah buat tu rasa nak lagi n lagi. hehehe. :) . BEST ! . kalau dah jadi doktor kan lagi hebat kan, blajar satu-II secara mendalam.
doakan sya untuk mencapai cita-II okeh. ! Insya'Allah. segalanya akan dipermudahkann aminn :D

bakal Doktor! hehe. Insya'Allah .

Insya'Allah .

setakat yang sya tahu dan termampu untuk dikongsi bersama :)

Mencari keredhaan !

Assalamualaikum wahai sahabat sekalian . thanks sbb bce entry yng ni .
Muslimah itu MAHAL. MAHAL peribadi, MAHAL akhlaknya, MAHAL bicaranya, MAHAL auratnya, MAHAL cantiknya, MAHAL malunya. SANGAT MAHAL! Siapa kata jadi Muslimah itu KOLOT? Semoga Allah mencampakkan rasa keinsafan dalam diri kita agar kita dapat sama-sama menjadi Muslimah sejati yang diredhai Allah. Aamiin. :)

SyuKur :)

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum, sobahul khair :) Alhamdulillah i'm still alive, syukran Ya Allah. Happy Juma'ah Mubarak ikhwan and akhwat. Mulakan hari antunna semua dengan memanjatkan kesyukuran kepadaNya, selawat ke atas junjungan kita Muhammad S.A.W dan jangn lupa baca Surah Al-Kahfi ya. Sabda Rasulullah, 'Barang siapa yang membaca Surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka Allah akan meneranginya dengan cahaya dari Jumaat yang dia baca kepada Jumaat yang berikutnya. ( H.R Baihaqi)' SubhanAllah! 

Tazkirah 4uS

Assalamualaikum, bace  ny smpai habis oke. Insya'Allah dapat manfaat yang berguna , hee :)

Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga b
ukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?" Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan rubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk. Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat. Roman mukanya berseri. Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman muka yang ramah dan penuh senyum. Bahkan Rasulullah menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya . Demikian pula seorang suami atau seorang isteri. Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang.

*Semoga Allah memberkati Tazkirah ini dengan limpahan rasa ketaqwaan dan keinsafan kepadaNya. Insya-Allah, Aamiin Ya Rabb :) ALLAHU ♥

Saturday, 15 September 2012

goOd lucK ^_^

 Assalamualaikum, hehe. Sempat jgak hari ni sya bkak blog. Thanks sbb baca entry yang sebelum-II oke.  Today, sya nak wish luck for  bdak-II exam taun ni. Kepada budak-II di luar sana yang dah habis exam UPSR tu, wish u get straight A oke. Insya’Allah, banyakkan doa. Kak pun insya’Allah akan doakan kat adik-II. J . to my lovely cousin ATIRA  and NATASHA yang ambil exam UPSR ary tu , must get straight A ok. Hehe. >.<  

UNTUK ADIK-II  PMR. > dah buat persediaan ke belomm ? mesty dh buat kan. Good girl n good boy. Haha. Semoga kejayaan mengirimu nanti, Insya’Allah. Kuatkan berusaha lagi ok. Sapa yang dapat low masa trial tuh jgn sedih-II, berusaha sikit lagi, mungkin anda akan jadi pelajar cemerlang! Siapa yang tahu. To adik sya NUR SYFIQAH MAT ZAIN  wish u do the best oke. ! keluarga mengharap kejayaanmu. Buat yang terbaik. Agi idup agi ngebalan. Hahaa. And x lupa kat bdak-II PMR yang laen, Mardhati, Salwani, Nazmi, *jihumyoing* (xreti eja nama),  Nina, siti, imran, n sape yang x termasuk ponn harap u all  do the best ! chaiyokk >< hik3. Amiiinn , :D

UNTUK ABANG-II N KAKAK-II SPM > hehe, wish u all luck juga,  buat yang terbaek oke. !  U sedanng menanti ….. haha. Abe hanif tuh, wak molep dehss.  Insya’Allah.

dah, skit otak kena perah ayat ! haha. Thanks kepada sesaPE yang bace sampai habis . Assalamualaikum.

| muslimah sejati . Insya’Allah | J

Raya-II :)


Salam sejahtera ke atas kamu semua. Hehe., translate ‘Assalamualaikum ‘ tuh . J semoga hari-II kita diberkati selalu oke, emm. Just nak post gambar hari raya taun ni je, x sempat nak upload. Hehe.
HAPPY FAMILY  always oke.  Love u all, abah . umi. Kakak. Iqah, we, mimi. Yaya, n adik :0 ! ~ SAYANG korang ketat-II.  ……………………………………………. Tanpa mu semua siapalah aku ini J hihi. =)
| -hauraa Jannah Insya’Allah - |








Friday, 14 September 2012

Assalamualaikum. kali ni entry pasal "cinta". Ramai kan remaja sekarang dalam alam percintaan Alhamdulillah. sya x pernah terjebak dgn perkara begini. Mungkin perasaan ad untuk bercinta tetapi perkara tu tolak jauh ketepi supaya cita-II sya tercapai dahulu. cinta sya hanya untuk bakal suami sya yang tercinta suatu hari nanti. Insya'Allah.hehe. Perasaan minat dan suka kat seseorang tu semua manusia ad termasuk jgak sya. Mengharap pada cinta yang hakiki. bukan cinta untuk sementara. Ramai yang lepas bercinta xcukup makan lah . x cukup tidur lah. semua benda x kena, sbb putus cinta. xke anaiya diri gituu? Masya'Allah. belajar pun x tenang. semoga diri kita diberkati selalu.

| cintaku hanya untuk insan yang hakiki. :') |

Thursday, 13 September 2012

mengharap sinar :D

Ya Allah. aku hanya manusia biasa yang mampu untuk terus berdoa dalam mengaharapkan redha-Mu . Berkatilah setiap hari-hariku dengan keredhaan-Mu. aku hanyalah manusia yang sering alpa dengan duniawi. Jauhilah aku daripada keasyikan dunia. Ya Rabb , sesungguhnya kau maha pemurah. Tuntunlah aku ke arah kebaikan. jadikanlah hari-hariku penuh dengan beramal kepada-MU. Permudahkanlah hari-hariku . Aku mungkin sering membuat khilaf dan alpa pada-Mu tetapi di sudut hati yang kecil aku mengharap masih ada sinar yang menyelubungi hari-hariku, Mungkin di saat ini, mungkin keesokan hari , mungkin lusa, ak sudah tidak bernafas. engkau sahaja yang tahu. Berkatilah aku kearah kebaikan . Insya'Allah .


| : 14/9/2012 : ikhlas : nur syahirah mat zain | :D

kata hikmat.

assalamualaikum. i wanna to said Alhamdulillah because Allah still give a breath in this morning . i hope today is my good day. insya'Allah. thanks read this entry :DD

Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka).
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya.
( Aristotle )
Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Aristotle ).
Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.( Budiman ).
Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( (Hamka).
Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka ).
Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. (Hamka).
Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. ( Imam Al-Ghazali).
Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.Dengan jalan menambah kecerdasan akal,bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. ( Hamka).
Di dalam medan hidup,ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh,dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka).
Kata Hukama," Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. ( Hamka ).
Mengikut adab kesopanan,tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui,bukanlah orang yang patut dihormati.( Hamka)
Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain,walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka).
Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. ( Maksud hadis ). 

beramal Lah :)

سم الله الرحمن الرحيم استغفرالله العظيم .. استغفرالله العظيم .. استغفرالله العظيم سبحان الله .. سبحان الله .. سبحان الله الحمدلله .. الحمدلله .. الحمدلل لا إله إلا الله محمد رسول الله .. لا إله إلا الله محمد رسول الله .. لا إله إلا الله محمد رسول الله الله أكبر .. الله أكبر .. الله أكبر اللهم صلى على سيدنا محمد وعلىأله وصحبه وبارك السليم .. اللهم صلى 
على سيدنا محمد وعلىأله وصحبه وبارك السليم لا حول ولا قوة إلا بالله العلي العظيم 

Jumu'ah Mubarokah. Have a bless Jumu'ah fellas. Don't forget Al Kahf and Salawat. May Allah will always be with you and grant you Jannah :) 

| teruskan membaca n selamat beramal | 

Kelebihan malam jumaat !

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum, sobahul khair :) Alhamdulillah i'm still alive, syukran Ya Allah. Happy Juma'ah Mubarak ikhwan and akhwat. Mulakan hari antunna semua dengan memanjatkan kesyukuran kepadaNya, selawat ke atas junjungan kita Muhammad S.A.W dan jangn lupa baca Surah Al-Kahfi ya. Sabda Rasulullah, 'Barang siapa yang membaca Surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka Allah akan meneranginya dengan cahaya dari Jumaat yang dia baca kepada Jumaat yang berikutnya. ( H.R Baihaqi)' SubhanAllah! ALLAHUAKBAR 

| selamat beramal | insya'Allah :)